Dozvoljeni minus

Dobar dan svima, moje ime je dozvoljeno prekoračenje računa, ali ako vam je to predugo – prijatelji me uglavnom zovu „dozvoljeni minus“. Baš mi je drago što smo se upoznali! Siguran sam da ćemo se, sada kada sam u vašem životu, često družiti! Moram samo da vas upozorim – umem da budem vrlo naporan prijatelj. Nekada neću samo tako da odem kad god vi to poželite, već se vrtim po kući, pratim vas svuda i izuzetno dosađujem.

Dozvoljeni minus - ErsteZnali

Dozvoljeno prekoračenje računa je, takoreći, najjednostavnija pozajmica. Da, izgleda da smo, bar za sad, završili sa komplikovanim objašnjenjima.

Dakle, kod ovog oblika zaduživanja, kada dođete do onog tužnog trenutka u mesecu u kojem više nemate ni dinara na računu – to ipak nije kraj! Ukoliko imate „dozvoljeni minus“, tada možete da ga iskoristite. Bukvalno, možete da odete u minus, ali će vam raspoloženje sigurno biti u plusu.

Kada otvarate tekući račun, zaposleni u banci će vas verovatno pitati da li želite da imate opciju dozvoljenog minusa.Ne morate da odgovorite istog trenutka – možete da o ovome odlučite naknadno, kada se uputite u sve prednosti i mane ove usluge.

Jelena je izabrala da maksimalno prekoračenje po njenom tekućem računu bude 40 hiljada dinara. Banka je nudila da joj odobri 60, ali ona nije htela da se izlaže iskušenju da ima na raspolaganju više nego što je procenila da joj treba. Uostalom, može da ga poveća kad god poželi.

Za šta Jelena treba da iskoristi ovih 40 hiljada?

#Ersteznali da, osim dozvoljenog, postoji i nedozvoljeni minus?

Međutim, nemojte da vas ovo zbunjuje. Nemoguće je porediti ova dva minusa, jer se uopšte ne radi o istim kategorijama.

Dozvoljeni minus je, kao što smo već naučili, korišćenje ugovorene pozajmice. Za razliku od toga, nedozvoljeni minus predstavlja dugovanje koje nije odobreno. Na njega se obračunava zakonom propisana kamatna stopa, koja u trenutku pisanja teksta iznosi 11 odsto na godišnjem nivou, a može se pratiti i proveriti na sajtu NBS.

U prevodu, nedozvoljeni minus se ne odnosi na kreditiranje, već na situacije u koje se može doći ukoliko, na primer, na vašem računu nema sredstava (ni „redovnih“, a ni onih od „minusa“), a na automatsku naplatu stigne neka obaveza (na primer, ček ili mesečno održavanje računa). U tom slučaju, vi ulazite u nedozvoljeni minus – praktično, plaćate kaznu zbog toga, izraženu kroz trošak nedozvoljenog minusa.

Nije kraj! Oblici zaduživanja su, kao što vidite, brojni.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!