Lizing

Lizing - ErsteZnali

Ukoliko Jelena i Dejan nisu još uvek čuli za lizing, onda verovatno još nisu rešili da kupe automobil. Kada budu rešili da im je dosta gradskog prevoza, taksija ili bicikla, a ukoliko nemaju dovoljno veliku ušteđevinu da bi „iskeširali“ za kola, imaće tri opcije: pozajmicu, kredit ili lizing.

Ako pretpostavimo da Jelena i Dejan nemaju od koga da pozajme tako veliku sumu – ili prosto ne žele da mešaju rođake i prijatelje u svoje finansijske kalkulacije – situacija se svodi na dilemu kredit ili lizing. O kreditu smo već dosta naučili, ali, šta je to lizing?

Kako se lizing razlikuje od kredita?


Za razliku od kredita, koji vam pomaže da nešto kupite – to jest, da odmah postanete vlasnik - lizing vam omogućava da nešto koristite dok za to plaćate (na primer, da koristite i vozite automobil), ali da sve dok traje otplata ne postajete i vlasnici tog predmeta. Automobil postaje vaš tek nakon otplate svih ugovorenih mesečnih obaveza – ako je tako definisano ugovorom.Zašto onda postoje opcije i kredita i lizinga?

Lizing - ErsteZnali

Inače, postoje dve vrste lizinga – finansijski i operativni. Sada nećemo ulaziti u detalje, ali ćemo im u narednim mesecima posvetiti poseban kurs.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Nastavi ka sledećem modulu: Kredit, kredit, e pa šta je...
Prijavi se i testiraj svoje znanje!