Šta vam je potrebno za e-banking?

Sve što vam je potrebno kako biste u životu što manje gledali šaltere – bar one koje za sada možete da izbegnete – je računar ili pametni mobilni telefon, i pristup Internetu. Kad razmislite, ove stvari svakako koristite više puta dnevno, ako ne i sve vreme. :)

Naravno, kako biste iskoristili sve blagodeti elektronskog bankarstva, potrebno je i da imate otvoren račun u nekoj banci. Ako ga nekim slučajem nemate – eto i prilike da ga otvorite, i to onlajn. 

Elektronskom bankarstvu se najčešće pristupa sa zvaničnih sajtova banaka. Kako biste mogli da se ulogujete, prvi korak je da od banke zatražite (ili sami kreirate): 

Ovi podaci su osnovni - trebaće vam bez obzira na to u kojoj banci imate račun. Međutim, neki dodatni podaci potrebni za logovanje ili obavljanje transakcija se razlikuju od banke do banke, i uglavnom podrazumevaju:

#minirečnik

Jednokratna lozinka je, kao što joj naziv kaže, lozinka koja važi samo jednom, i to u kratkom vremenskom intervalu. Ako vam je šalje banka, dobićete je automatski SMS-om nakon što se ulogujete ili pokrenete transakciju. Ako je kreirate vi, to se obično radi putem aplikacije za mobilno bankarstvo, ili pomoću posebne kartice/uređaja. Ova lozinka se koristi kao dodatni vid sigurnosti, za slučaj da je neko došao u posed vaših identifikacionih podataka. 

Tabela koju dobijate u banci, a koja u redovima i kolonama sadrži višecifrene brojeve. Da biste koristili usluge elektronskog bankarstva, potrebno je da broj koji se nalazi u traženom redu i koloni tabele unesete u odgovarajuće polje u aplikaciji.

Funkcionalnost pomoću koje se kreiraju jednokratne ili višekratne lozinke.

Dobre vesti su da, kada ukucate sve ove lozinke, to vam je manje-više to. Dobro došli u svet elektronskog bankarstva! :)

p.s. Iako sa starim, dobrim, elektronskim bankarstvom nema greške, veću udobnost obavljanja finansijskih poslova elektronskim putem ipak pruža mobilno bankarstvo. Za više detalja, sledeće poglavlje je na samo klik odavde! 

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!