Šta je kreditna kartica

Bez obzira na to koliko smo stvari do sada naučili o kreditu i zaduživanju, rasvetlili ih, razjasnili i rastavili na činioce, pretpostavljamo da vam je još uvek ostao onaj blago nervozni osećaj kada vam neko pomene tu strašnu reč „kredit“. Verovatno je situacija slična i kad neko izgovori „kreditna kartica“. Jesmo li u pravu?

Nije nužno da ste sa ovim finansijskim opcijama imali neko negativno iskustvo – već nekako, prosto cela ta atmosfera odgovornosti, obaveza i plaćanja, i dalje u glavi drži monopol na takozvano „štrecanje“.

Ako ste sada očekivali da vam kažemo kako nema potrebe da se tako osećate – ma neeee… U ovim slučajevima, neka određena doza zdrave treme je dobrodošla, kako ona pomaže da budemo pažljiviji – a pažnja je zaista ključna reč kod korišćenja kreditnih kartica i kredita.

Šta je kreditna kartica - ErsteZnali

No, hajde da vidimo zašto je to tako. Proučili ste, pretpostavljamo, kurs o zaduživanju i istorijatu kartica. Sada, i znamo da se tome već radujete, idemo u još detalja!

No pre toga, malo konteksta:

Verovatno vam je poznata situacija: na svakih nekoliko meseci, bez obzira na to koliko se trudili da se držite isplaniranog budžeta, naletite na neki veći trošak koji ne možete da pokrijete od prihoda u tom mesecu. Navešćemo samo nekoliko primera - veliki servis na automobilu, zamena dotrajalog kućnog uređaja, kupovina većeg komada nameštaja, početak nove školske godine ili nekoliko slavlja zaredom, za koje morate izdvojiti novac. Osim toga, možda ste i namerno hteli da „otkačite“ malo budžet – prosto, prohtelo vam se da malo neplanirano putujete i opustite se!

Kada sve to stavite na papir i zaista pokušate da pronađete novac za sve ove troškove, pojavljuje se nekoliko mogućnosti. Ukoliko nemate ušteđevinu za takve trenutke, jedna od njih je svakako da, za svaku od situacija koje zahtevaju dodatna finansijska sredstva, pojedinačno uzmete gotovinski kredit.

Kako bi to izgledalo?

Otprilike ovako - podnesete zahtev za odobrenje kredita pre svake kupovine, onda sačekate da zahtev bude analiziran i odobren, potom potpišete ugovor sa bankom i, na kraju, sredstva vam budu uplaćena na račun. Jednom kada su sredstva uplaćena, koristite ih da platite trošak, a onda za sledeći, verovatno za nekoliko meseci - sve ovo ispočetka. Zahtev, molba poslodavcu za overu neophodne dokumentacije za kredit, odobrenje, ugovor, isplata, plaćanje. Zahtev, molba poslodavcu, odobrenje, ugovor, isplata, plaćanje…

Novac ćete verovatno dobiti – ali da li je ovo najpraktičniji način? Za sve te zahteve, odobrenja, čekanja i slično, potrebno je mnogo vremena. Ukoliko vam to ne smeta, pretpostavljamo da bi i ovaj način bio u redu.

Međutim, sa kreditnom karticom, sve navedene procese potrebno je obaviti samo jednom, za neograničen broj ovakvih plaćanja!

Kada odlučujete da li da nešto platite pomoću kredita ili pomoću kreditne kartice, razmišljajte ovako: da li vam je važnija udobnost plaćanja ili cena? Ovo je naročito važno kada su u pitanju veći iznosi: u tim slučajevima, kamata kod kartica može da bude znatno veća od kamate kod kredita.