Ravnoteža

Kako se osećate danas? 

Da li vas telo sluša? Slušate li vi njega? Jesu li su vam želje i aktivnosti usklađeni? Da li ste u ravnoteži

Ravnoteža u ljudskom organizmu je oličenje zdravog čoveka. 

Ravnoteža i mera su važni u svemu, pa tako i u poslovanju. 

Ravnoteža u poslovanju jedne kompanije je oličenje njenog uspeha.

Ravnoteža = bilans. Potiče od latinskih reči bilans libra, što znači vaga sa dva tasa. Da bismo dobili pravi rezultat, moramo da napravimo jednakost između ta dva tasa.

Ravnoteža - ErsteZnali

Reč bilans je preživela mnoge vekove. U poslovanju 21. veka je često koristimo. Kroz bilans pratimo finansijske pokazatelje, u njemu beležimo transakcije, analiziramo ga, korigujemo, planiramo...

O našoj ravnoteži poslovanja govore dva bilansa:

Pored bilansa stanja i bilansa uspeha postoji i bilans tokova gotovine odnosno "cash flow", ali o ovom bilansu ćemo kratko pisati kasnije. Najvažniji je bilans uspeha.

Privrednik organizovao svečani ispraćaj bilansa uspeha za 300 zvanica

  • Preduzetnik Jovan Cincarević organizovao je za kraj godine svečani ispraćaj bilansa uspeha, na koji je pozvao čak 300 gostiju.
  • Cincarević, koji je inače vlasnik porodične kompanije za proizvodnju džemova, odlučio je da ovogodišnji bilans uspeha isprati velikom proslavom iako mu keš flou nije baš najbolji, s obzirom na to da čeka da mu "legnu još neke uplate.
  • Kako nam je rekao, na događaj je pozvao sve poslovne partnere, pa čak i one kojima duguje pare.
  • Želeo sam da se ovako oprostim od bilansa uspeha za 2019. godinu. Sve u svemu, nije bio loš, ali nije bio ni nešto spektakularan, tako da sam rešio da ga ispratim uz veliku žurku. Na dekoraciju sam potrošio milion dinara, a gosti će uživati u najfinijoj hrani i živoj svirci fenomenalnog "Faktura benda". U ponoć će biti ispaljen fantastičan vatromet - naveo je Cincarević.
  • Prema njegovim rečima, svi troškovi proslave "biće ukalkulisani kao rashodi u okviru bilansa uspeha", a ukoliko neko od poverilaca bude pitao kako to da ima pare za žurku, a nema da vrati dugove, Cincarević ima spreman odgovor.
  • Uvek možemo da uradimo neko prebijanje duga ili otpis potraživanja, što da ne? Pa ljudi smo, dogovorićemo se! - poručio je slavljenik.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!