Operativni lizing

Sećate se onog listanja stranica sa sajamskim ponudama  s početka ovog kursa? Novi modeli automobila, top performanse, oprema-ludilo, cena-sitnica... Šta kažete, odustali ste od razmišljanja o njima kad ste shvatili koliko koštaju? Zar tako brzo?

Ako zaista, ali zaista, uživate u vožnji i automobil vam zauzima važno mesto u životu, jedna od situacija u kojima operativni lizing može da iskaže svoj puni potencijal je upravo ova, gore opisana.

Vi taj auto ne morate da kupite, već da ga uzmete u zakup!

Za razliku od finansijskog lizinga kao opcije kojom na kraju postajete vlasnik vozila, operativni lizing je zakup automobila na određeni vremenski period, bez kupovine tj. bez prelaska u vaše vlasništvo na kraju. 

Nakon isteka zakupa, imate najmanje dve mogućnosti: 

Na ovaj način sebi omogućavate korišćenje vozila koje inače ne biste mogli da priuštite da kupite. Naravno, ovaj princip je primenljiv na automobile svih cenovnih kategorija. 

KAKO SE TO NJIMA ISPLATI?

S druge strane, lizing kući se ovaj posao isplati jer je period trajanja zakupa kod operativnog lizinga kraći nego kod finansijskog pa je automobil nakon isteka vašeg zakupa moguće dati u novi zakup nekom drugom korisniku. Maksimalni rok kod operativnog lizinga zavisi od lizing kuće, ali je to uglavnom 4 ili 5 godina, te je većina automobila nakon isteka prvog zakupa u odličnom stanju za dalju upotrebu. 

Jedna od formalnih, odnosno teorijskih razlika između finansijskog i operativnog lizinga jeste upravo u tome što se kod finansijskog lizinga kroz lizing naknade tokom trajanja ugovora otplati vrednost vozila, dok se operativnim otplaćuje samo deo vrednosti vozila. 

Periodi na koje se praktikuje operativni lizing su znatno kraći od korisnog ekonomskog veka trajanja vozila te se vozilo ponovo daje u zakup.

Još razlika

Iz ugla korisnika, neke od najznačajnijih specifičnosti operativnog lizinga u odnosu na finansijski su i ove:

Operativni lizing često koriste pravna lica i to za nabavku:


SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!