Kasko i druge obaveze kod finansijskog lizinga

Pre nego što pohrlite ka sajtovima automobilskih brendova, lizing kuća ili na sajam, upoznajte se sa stranom lizinga koja nosi dodatne obaveze i odgovornosti. Budući da vozilo uzeto na lizing nije u vašem vlasništvu, imajte u vidu sledeće:

Pažnja

U slučaju štete ili gubitka vozila, osigurana suma se isplaćuje lizing kući jer je ona vlasnik vozila. Korisnik lizinga može da računa na eventualnu razliku između uplate osiguravajuće kuće i ostatka duga koji ima prema lizing kući. Premiju osiguranja plaća korisnik lizinga.

Ne zaboravite ni na početne troškove. I kod lizinga postoji obavezno učešće, u minimalnom iznosu od 20% bruto nabavne cene vozila. Osim učešća, tu su i:

EKS I KOD LIZINGA

Ukupna cena finansiranja putem lizinga iskazuje se putem efektivne kamatne stope, odnosno efektivne lizing naknade (ELIN). Ovako iskazana cena olakšava upoređivanje ponuda različitih lizing kuća, a uporediva je i sa bankarskim EKS-om u ponudama za kredit. Za donošenje odluke o obliku finansiranja koji vam najviše odgovara uzmite u obzir specifičnosti svakog od vidova finansiranja i ukupnu cenu.

Važno

Iako je finansijski lizing prvenstveno namenjen onima koji nakon otplate svih mesečnih obaveza žele da postanu vlasnici vozila, prelazak u vlasništvo mora da bude jasno definisan u ugovoru koji potpisujete. Ništa nemojte da podrazumevate, već proverite pre nego što preuzmete obaveze.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!