Novčanik

I za kriptovalute će vam biti potreban novčanik. Ne baš kožni, ali može i takav, ako insistirate. Novčanici u kojima se pohranjuju kriptovalute – odnosno kodovi – mogu da budu hardverski, softverski, onlajn, ali i – papirni. Ako su vaši lični bezbednosni standardi skloniji oflajn alatima, na papir ili neki drugi materijal možete da zapišete kod koji ćete posle prilikom korišćenja unositi u odgovarajuća polja. Naravno, sve je jednostavnije kada se obavlja potpuno digitalno, ali da znate da postoji i ovakva mogućnost.

No, da biste uopšte došli do koda, biće vam neophodna neka od digitalnih aplikacija za baratanje kriptovalutama, ili korišćenje servisa koje nude same platforme za razmenu. Izbor je, naravno, veoma veliki. I tu dobro istražite šta bi moglo da odgovara vašim istraživačkim ili kupovnim potrebama. Obično se za češće korišćenje i manje iznose preporučuju mobilne aplikacije, a za čuvanje većih iznosa i ređe korišćenje posebni hardverski dodaci, slični USB memorijama.

Kako se formira kurs kod kriptovaluta?


Kurs se formira u odnosu na ponudu i potražnju za kriptovalutom na određenoj platformi. Slično poput funkcionisanja berze. To znači da se i cene razlikuju od platforme do platforme, imajte to u vidu. Uvid u prosečnu cenu na nekoliko velikih platformi možete da steknete na portalu Coinmarketcap.com. Povedite računa i o naknadama za transakcije, i one mogu dosta da variraju.

 Ako nameravate da se upustite u baratanje kriptovalutama, imajte na umu da, za razliku od korišćenja klasičnih valuta, ne postoje nikakve državne ili bankarske garancije za eventualne pronevere kojima možete da budete izloženi i sav rizik je u potpunosti na vama. 


Uživajte u svojoj limunadi na peščanoj plaži makar i u mašti za sada – konobar više ne može da vas zbuni!


#ErsteZnali
 

  • Preteča virtuelnog novca programirana je davne 1983. godine i nazvana, logično, “ecash”
  • Za sve kriptovalute koje nisu bitkoin može se koristiti zajednički naziv “altkoin” 
  • Transakcije bitkoinom su javne i mogu se uživo pratiti na stranici: www.blockchain.com/btc/unconfirmed-transactions
SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Nastavi ka sledećem modulu: Šta je lizing
Prijavi se i testiraj svoje znanje!