Koliko postoji kriptovaluta i gde se nalaze?

Mnogo. Baš, baš mnogo. Govorimo o hiljadama. Na sajtu Coinmarketcap.com izlistano ih je više od 2.300.

Koje su još valute, osim bitkoina, veoma popularne?

Hajte sad malo vi. Među narednih 10 naziva, samo jedan se NE odnosi na neku kriptovalutu. Pronađite koji. Ako vam se izabrano polje zazeleni, to je kriptovaluta. Tražite jednu crvenu. 

 

Svidela vam se prethodna igra? Kažete, neke nazive ste lako prepoznali? Pronađite onda uljeza među malo poznatim kriptovalutama. Koji od narednih naziva se NE odnosi na neku kriptovalutu? Opet je cilj da pronađete crveno polje.

 

Lepo smo se zabavili, a sada da se vratimo na ozbiljnije teme. 

Kako uopšte izgleda neka kriptovaluta? Kako da je prepoznate ako je sretnete na ulici?

Pomenuli smo već da je reč o digitalnom novcu , tako da on i nema svoj fizički oblik. Kriptovaluta je zapravo kod - digitalni zapis o određenim vrednostima koji se vizuelno može predstaviti kao veoma dugačak niz znakova. Kodova ima javnih (za prijem valute) i privatnih (za slanje). Razmena kriptovaluta se obavlja razmenom ključeva, odnosno oznaka digitalnih novčanika. 

ErsteZnali
 

Kina je prva velika svetska sila koja uvodi nacionalnu digitalnu valutu – digitalni juan, za sada u pilot režimu u četiri regiona: Šendženu, Sudžou, Čengduu i Siunganu.

Digitalni juan treba da postane legalno sredstvo za plaćanje sa istim suverenitetom kao i regularni juan. Plan je da kriptojuan zameni novac u gotovini i da zato nije potrebno ozbiljno restrukturisanje monetarne politike u vezi sa uvođenjem digitalnog juana. Na osnovu fotografija koje su se poajvile, aplikacija podseća na korisnički interfejs popularnih u Kini mobilnih usluga plaćanja Alipay i WeChatPay. Na prvom mestu je funkcija skeniranja QR koda za plaćanje. Postoje i funkcije prebacivanja novca, prihvatanja plaćanja, razmene digitalne valute, upravljanje elektronskim novčanikom. Za više informacije pogledajte ovaj članak

Do kriptovaluta se može doći njihovom kupovinom za klasične valute na specijalizovanim onlajn menjačnicama ili bankomatima, razmenom na onlajn berzama, ili “rudarenjem”.

#minirečnik
 

Rudarenje je upošljavanje snage svog računara u procesu verifikovanja transakcija koje se obavljaju kriptovalutama; za ovo su potrebni veoma snažni procesori ili grafičke karte na računaru; za verifikovanje transakcija dobija se određena vrednost u odgovarajućoj kriptovaluti

Ako vam je rudarenje previše komplikovan izazov (često i skup), a radoznali ste da isprobate korišćenje neke kriptovalute, možete do njih doći na nekoj od globalnih ili lokalnih menjačkih platformi.

OPREZ!

Pre upuštanja u bilo kakve transakcije dobro istražite pouzdanost platforme koju nameravate da koristite. 


SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!