Najbolje zaduživanje

Za većinu ljudi, u današnje vreme zaduživanje kod finansijskih institucija je normalna pojava. Živimo brzo i nepredvidivo, i često imamo potrebu za dodatnim novcem, koju nam je važno da ispunimo relativno lako. Zaduživanje kod banaka vrši se posredstvom različitih bankarskih proizvoda. Ono što im je zajedničko je to da finansijska institucija klijentu ustupa na korišćenje određeni novčani iznos, na određeno vreme i pod određenim uslovima. Uslove pod kojim određeni proizvod nude, banke putem Ponude klijentu prezentuju, i to visinu kamate kao cene kredita, kao i vrstu i visinu svih naknada i drugih troškova koje padaju na teret korisnika.

Najbolje zaduživanje - ErsteZnali

U slučaju da je zaduživanje jedina (ili najbolja) opcija, treba, logično, izabrati onaj vid koji je najpovoljniji.

 

Šta mislite, koji je najgori oblik zaduživanja?

A šta smatrate najboljim oblikom zaduživanja?

Samo po sebi, zaduživanje nije ni dobro ni loše; ono zavisi od konkretne potrebe, ličnih okolnosti i sklonosti, kao i izbora oblika zaduživanja. 

Da li je zaduživanje dobro ili loše, skupo ili jeftino zavisi pre svega od toga kako se novac, koji je predmet zaduživanja, iskoristi. Ako se sredstva utroše na neproduktivan način, onda i najjeftiniji kredit postaje vrlo skup.

Npr. ako neko ko živi kao podstanar, kupi stan na kredit, onda je on na produktivan način utrošio novac jer umesto da plaća stanodavcu svaki mesec rentu, sada mesec po mesec „gradi“ svoj stan. Ili, možda, kredit za školovanje koje će omogućiti nova znanja i veštine, i koje će posledično voditi napretku u karijeri i većoj zaradi. Sa druge strane, ako uzmete kredit na nekoliko godina da biste otišli na luksuzno letovanje u trajanju od 10 dana, takav kredit na kraju može voditi lošijem kvalitetu života, pa makar on bio bez kamate, jer samo kratkoročno stvara iluziju većeg standarda. U tom smislu nema univerzalnih odgovora u vezi sa zaduživanjem.

 

7 načina za pozajmljivanje od rodbine

 

  • Maznite im iz šteka dok gledaju „Istanbulsku nevestu“; 
  • Venčajte se, pa se sutra razvedite;
  • Napravite aplikaciju koja će moliti rodbinu za pare umesto vas;
  • Recite im da ljudi iz banaka super žive od pozajmljivanja novca drugima;
  • Predstavite im se kao nigerijski princ kojem treba 1000 evra da bi podigao nasledstvo od 241 miliona dolara;
  • Presretnite ih na ulici i recite im da vam fali 500 dinara za kartu do Banjaluke;
  • Kažite im da mogu da budu prvi investitor u vašem novom startapu „Vraćanje pozajmica rodbini“;

Da biste doneli odluku na osnovu informacija, neophodno je da se prvo upoznate sa različitim vrstama zaduživanja. Međutim, čak i pre toga – treba da znate šta zaduživanje znači, i kako ono uopšte funkcioniše.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!