Najbolja ideja na svetu

Meni to ne treba, držim sve u glavi! Svaka čast, reći ćemo, ali nema šanse 😊. Entuzijazam vam je za svaku pohvalu – bez toga nema uspeha, i možda će baš taj zanos biti ključni faktor vašeg budućeg odličnog poslovnog rezultata, ali delić te energije rasporedite i na pripremu biznis plana, olakšaće vam život.

  1. Treba vam zbog sebe, ali i zbog drugih.
  2. Pomoći će vam da uobličite ideje i planove, postavite ciljeve.
  3. Uočićete neke probleme i na vreme ćete ih rešiti.

Vaš biznis plan, uostalom, uopšte ne mora da bude u nekoj “dosadnoj”, tradicionalnoj formi i strukturi koja će da optereti i vas i eventualne investitore ili kreditore. Ako ga pravite samo zbog sebe, istražite na relevantnim globalnim sajtovima mnoštvo pristupa artikulisanju sopstvenog biznisa, i odaberite onaj koji vam najviše “legne”*. 

Najbolja ideja na svetu - ErsteZnaliAko je namena vašeg biznis plana interakcija sa okruženjem radi uspostavljanja partnerstava ili prikupljanja sredstava, onda ga pripremite na način koji će biti najrelevantniji za one s kojima planirate da komunicirate o svom biznisu. Banke će, na primer, zahtevati detaljniji pristup, dok će neki investitori u potrazi za svežim biznis idejama i projektima možda opredeliti svega nekoliko desetina sekundi za vas. Što ne znači da ne treba da budete koncizni i precizni u svim slučajevima. 

Mi ćemo se ovde pozabaviti klasičnim, fundamentalnim pristupom, a ključna reč, videćete, nije naporno, već – korisno. 

Jedna rečenica

Umete li da opišete svoj biznis u samo jednoj rečenici? Probajte. Kako je bilo? Kako god da ste došli do nje, teško ili lako, ona će moći da bude prva stvar koja govori o vašoj kompaniji ili biznisu. Neki od vas će možda tek na kraju izrade biznis plana moći da je formulišu, to je isto ok. Važno je da u njoj prepoznate srž svoje kompanije ili biznisa.

Idemo dalje. Sada treba malo više detalja. 

* Izvori koje smo koristili za ovu temu su uglavnom materijali nastali u praksi i koji se koriste na programu za startape i socijalna preduzeća Korak po korak, a koji su pripremljeni u partnerstvu sa: Business Innovation Programs, Razvojni centar Kragujevac, Eneca i Smart kolektiv.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!