Banka – druga kuća novčanica

Banka – druga kuća novčanica - ErsteZnali

Ako ste se nekada pitali čemu služe banke, evo savršenog mesta da vam damo deo odgovora! Jedan od razloga postojanja ovih finansijskih ustanova jeste taj da prikupljaju ušteđevinu – onaj novac koji odvajate kao štednju – i garantuju da će vaš novac biti na sigurnom mestu. I ne samo siguran, već i da će biti uvećan kroz svakodnevno poslovanje banke!

Na koji način se novac koji štedimo u banci uvećava? Konkretno, ostvarivanjem umerenog prihoda od kamate – koja je procenat koji banka vama daje zbog toga što ste odabrali da svoj novac čuvate baš kod nje. Biti štediša izgleda sve bolje, zar ne?

Kod bilo koje vrste štednje u banci, pratite jedno jednostavno pravilo –dobro proučite uslove ugovora koji potpisujete. Da, čak i ona sitna slova. Ovo je jako važno, jer je u tom dokumentu određena kamatna stopa po kojoj ćemo dobijati zaradu na novac koji štedimo, kao i da li, koju količinu i koliko često, možemo da raspolažemo novcem u periodu dok je oročen – to jest, dok je u banci na štednji.

Ako vam se i posle ugovora zavrti u glavi od krupnih bankarskih reči – potražite prevodioca! Zaposleni u banci vrlo vam jednostavno tekst ugovora mogu „prevesti“ na jezik svakodnevice, i objasniti koji su uslovi za povlačenje novca sa štednje pre perioda na koji je oročen, kao i bilo koje druge nedoumice. Imajte na umu da ste, kod štednje u banci, zaista maksimalno sigurni - štednja do 50.000 evra po banci i po klijentu je zakonom osigurana i kod Agencije za osiguranje depozita, uz garanciju Republike Srbije.

Koliki će biti prihod po osnovu kamate, zavisi od:


Izbor da li ćete štedeti u dinarima ili u devizama je samo vaš – ali nemojte požuriti da, na primer, odlučite da štedite u jenima zbog novog japanskog filma koji ste juče pogledali. U ovom slučaju, važno je uozbiljiti se, jer se uslovi štednje razlikuju se u zavisnosti od valute u kojoj štedite – na primer, kamatne stope su u ovom trenutku dosta više za štednju u dinarima, što znači da ako se odlučite da novac čuvate u domaćoj valuti, uglavnom ćete dobiti i veći procenat zarade. Naša država takođe podržava štednju u dinarima – prema Zakonu o porezu na dohodak građana na štednju u devizama plaća se porez od 15 odsto, dok za štednju u dinarima ovaj porez nepostojeći!

Razlozi za štednju u banci

  • Neko drugi će brojati pare umesto vas.
  • Ne moraš da brineš da li si zaključao banku.
  • Ne možeš da zaboraviš gde si ostavio ušteđevinu u banci.
  • Uz podizanje novca sa službenikom banke dobijaš gratis kratko ćaskanje ili duže ako je pao sistem.
  • Jer zašto biste čuvali ušteđevinu u svojim čarapama kad službenik banke može u svojim.

Vrste štednje u banci

Da, vreme je za malo podela – ali samo malo, obećavamo!

Iako to možda tako ne izgleda ukoliko niste bankarski stručnjaci, ponuda različitih vrsta štednje je zaista velika. Ne brinite ni ukoliko vas prevelika količina informacija pomalo zbuni – to uopšte nije neuobičajeno, jer su bankarski poslovi u svojoj srži pravni, te su formulacije u komunikaciji jako važne i precizne, ali često i komplikovane. Uvek se vratite na savet koji smo već pomenuli – za sve što vam nije jasno pitajte, pitajte, pitajte!

Ipak, kako ne biste pitali baš one najosnovnije stvari, za početak vam izdvajamo nekoliko različitih vrsta štednje, i njihove osnovne karakteristike. To su:


SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!