Želim da izbegnem dodatne troškove na odmoru

Sezona godišnjih odmora je počela i mnogi već pakuju kofere za željno iščekivano letovanje na kojem će napuniti baterije. Džepovi će se neizbežno malo isprazniti, ali uz mudro planiranje mogu se izbeći nepotrebni troškovi i neprijatnosti koje ponekad prate finansijske transakcije u inostranstvu. Na primer, da se zateknete bez platne kartice u cash-free hotelu ili obrnuto, da vam ponestane gotovine za krofne na plaži. Da ne pominjemo kako se i najbezazlenija povreda poput uboda ježa može pretvoriti u veliki izdatak ukoliko nemate putno zdravstveno osiguranje. 

Evo nekoliko saveta kako da vam, umesto po nepotrebnim troškovima, letovanje ostane u sećanju samo po lepim stvarima. 


Rezervacija smeštaja 

Samostalna organizacija putovanja, bez agencija i ostalih posrednika, obično podrazumeva da se vlasniku smeštaja uplati određeni procenat od ukupnog iznosa na ime rezervacije. Ta vrsta transakcije nosi dodatni trošak, a najpovoljnije je da se obavi deviznim nalogom preko banke u kojoj imate račun. S obzirom na to da najčešće sami popunjavate podatke o primaocu novca, neophodno je da vam vlasnik smeštaja pošalje puno ime i prezime, naziv banke, IBAN broj i SWIFT. Malo jednostavnije, ali i malo skuplje je plaćanje preko specijalizovanih servisa za transfer novca.


Osiguranje, pa sve ostalo

Raspitajte se da li ste možda već pokriveni međunarodnim zdravstvenim osiguranjem, jer ga banke često nude uz platne kartice i tekući račun. Ukoliko niste, banka je dobro mesto da ugovorite putno osiguranje, jer većina ima saradnju sa osiguravajućim kućama, tako da svojim klijentima mogu ponuditi povoljne uslove. Pre nego što izaberete polisu koja odgovara vašim potrebama, individualnu ili porodičnu, raspitajte se koje sve rizike ona pokriva i u kom maksimalnom iznosu. Ako vam se ranije desilo da zbog nepredviđenih okolnosti morate da odustanete od unapred uplaćenog putovanja, onda znate da to nije mali trošak. Više se isplati osigurati se od otkaza putovanja, a nije loše ni osigurati prtljag od eventualnog gubitka ili oštećenja. Dobro bi bilo da i stan osigurate od provala, poplava i sličnih nezgoda da biste na put krenuli sasvim rasterećeni.


S karticama je jednostavnije

Korišćenje „plastike“ na putovanjima svakako je komfornije nego baratanje gotovinom. Nema potrebe da jurite menjačnice, preračunavate kurs i brinete gde ćete čuvati novac. Ipak, mnogi imaju dilemu da li se isplati koristiti kartice u inostranstvu, kolike su provizije i postoje li rizici od zloupotrebe. Prvo, način zaduženja i konverzije valuta zavisi od vrste kartice, toga da li je ona vezana za dinarski ili devizni račun i valute koja se koristi u stranoj zemlji. Preporučuje se da plaćanje obavite debitnom karticom vezanom za devizni račun na kom imate sredstva u valuti zemlje u kojoj se plaćanje obavlja (na primer, plaćanje evrima u Grčkoj), jer za većinu takvih kartica ne postoji provizija pri plaćanju. Ako sa devizne kartice u evrima plaćate račun izražen u turskim lirama, vaša banka će vam naplatiti samo trošak konverzije valute.


Ne prihvatajte konverziju u dinare

Kada u inostranstvu koristite karticu, trgovac vam može ponuditi da račun zaduži u dinarima. Iako to može da deluje zgodno, povlači uvećane troškove konverzije, naročito ako je u pitanju devizna kartica i zato je generalni savet da to ne prihvatite. Umesto toga, izaberite da platite u lokalnoj valuti. Vaša banka će uraditi konverziju po neuporedivo povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili na ovakav način. Najbolje ćete proći na kursnim razlikama ukoliko novac podižete ili plaćate sa kartice koja je vezana za devizni račun.