Želim da besplatni probni period ostane besplatan

Zašto je važno da budete veoma obazrivi pri isprobavanju softvera i aplikacija, a naročito onih koji kao garanciju traže broj vaše platne kartice?


Surfovali ste netom u potrazi za receptima za letnji detoks i slučajno naleteli na aplikaciju koja može mnogo da pomogne prilikom vraćanja u formu. Sjajna stvar. Ima besplatan probni period, probaćete, pa ako radi – super, nastavićete da je koristite. 

Ili, pokušali ste da sredite neke stare fotografije, ali foto editor koji imate nije baš najbolji. Možda na netu postoji neki bolji? Ima jedan odličan, ali se plaća. Mada, postoji probni period od mesec dana. Ne treba vam više od mesec dana da sredite te fotke. Instaliraćete ga, završiti šta treba i posle obrisati. 

Probnih mesec dana Netfliksa, kad pre prođe?

Možda nijedna od ovih situacija ne opisuje vas, ali ste vrlo verovatno nekada bili u situaciji da isprobate neki softver ili aplikaciju. Sigurno se sećate i da su uslov za probni period bile neke sitnice kojima u tom trenutku niste pridavali veliku važnost, poput registracije unošenjem mejla ili broja platne kartice

Prošlo je neko vreme, vi ste već i zaboravili na aplikaciju, a iz banke je stigao izveštaj o potrošnji na kartici… Trošak nije mali, a vi čak ni ne koristite tu aplikaciju, samo ste je isprobali. Ovakva neprijatna izenađenja se dešavaju kada zaboravite da otkažete probni period i tako postanete srećni vlasnici pretplate na godišnji detoks program.

Šta možete da uradite? Nažalost, (skoro) ništa. Proverite uslove sa kojima ste se saglasili za svaki slučaj, ali verovatno ste pristali na tu naplatu onda kada ste u želji da što pre počnete da koristite aplikaciju obeležili i to polje. Zato budite veoma obazrivi prilikom isprobavanja softvera i aplikacija, posebno kod onih koje kao garanciju zahtevaju broj platne kartice.


5+ saveta za odgovorno i pametno korišćenje aplikacija u probnom periodu 


Ako ne želite da to što ste testirali neke aplikacije bude na kraju značajan trošak, imamo nekoliko saveta za vas:

  1. Kada aktivirate probni period, aktivirajte i podsetnik na telefonu dan ili dva pre isteka tog roka. Cilj podsetnika je da vas opomene da otkažete korišćenje aplikacije ako ne želite da je plaćate, ili ste zaključili da ne odgovara vašim potrebama.
  2. Ne čekajte poslednji trenutak za otkazivanje, jer može doći do nepredviđenih okolnosti: ponekad internet zakaže, ili je procedura zahtevna, ili u onom delu napisanom sitnim slovima sa kojima ste se saglasili piše da to morate uraditi, na primer, minimum 24 časa ranije. 
  3. Ako već dajete broj kartice za probni period, neka to bude prepaid kartica, koju ćete dopuniti po potrebi. Time se dvostruko štitite, i od neplaniranog troška, ali i od toga da vaši podaci sa „glavne” kartice završe negde gde ne bi trebalо.
  4. Nemojte samo obrisati aplikaciju – to ne znači da ste otkazali njeno korišćenje. Ispoštujte proceduru za otkaz.
  5. Na kraju, ako niste otkazali probni period, a ne želite tu aplikаciju, priznajte grešku i zamolite korisničku podršku za pomoć i povraćaj novca. Budite fini, objasnite da aplikacija ne odgovara vašim potrebama i da ste prevideli da je pravilno otkažete. Postoji mogućnost da će vam u korisničkoj podršci izaći u susret, iako ne moraju, jer su u svojoj politici probnog perioda (sa kojom ste se saglasili) naglasili da je naplata automatska ako ne otkažete.