SMS (uvek) u modi

Baš kao što svako malo (priznajte) zavirujete u novčanik kako biste videli kakvo je današnje stanje sa kešom - tako savetujemo i da redovno proveravate stanje i transakcije na svojim računima. 

Najbolji način da uvek budete obavešteni je da podesite da vam, putem nekog kanala nezavisnog od elektronskog ili mobilnog bankarstva, stižu informacije o svakom logovanju i načinjenoj transakciji. Na ovaj način, ako vam stigne obaveštenje, a vi niste izvršili nikakvu akciju, to znači da nešto nije u redu - ili u najmanju ruku da treba proveriti da li je sve u redu.

Ti kanali mogu da budu:

Na mejl vam, pretpostavljamo, stiže „brdo“ stvari – prepiska s prijateljima ili saradnicima, promotivne ponude, njuzleteri za koje i ne znate da ste se i kada prijavili, razna obaveštenja o lajkovima, šerovima, menšnima, tagovima na društvenim mrežama za koja vas mrzi da tražite gde se isključuju… Malo po malo, prestajete da obraćate pažnju na većinu notifikacija koje vam stižu - ionako će vas, cenite, cimnuti na nekom mesindžeru ako je stvarno važno.

SMS (uvek) u modi - ErsteZnali

Međutim, stvarno je važno da vodite računa o sopstvenim finansijama i njihovoj bezbednosti. Zato, ako ne možete da obraćate pažnju na mejlove obaveštenja u vezi sa elektronskim ili mobilnim bankarstvom, podesite da vam ona stižu SMS-om. To je tradicionalni kanal koji vam, verujemo, sada nije toliko pretrpan - a prilično je pouzdan. 

Ako ste pažljivo proučili prethodno poglavlje, mala je šansa da se baš vama desi pokušaj prevare - ali ovako ste još sigurniji da uvek imate svoje račune pod kontrolom.

SMS-om možete da dobijate automatska obaveštenja o:

Takođe, moguće je podesiti da vam obaveštenja stižu samo o transakcijama većim od određenog iznosa, kao i samo u slučajevima da stanje na računu pređe neki limit, ili padne ispod određenog iznosa. 

Ugovaranje ove usluge je, ipak, često moguće obaviti direktno iz e-bankinga ili mobilne aplikacije, bez odlaska u filijalu.

Na kraju, imajte u vidu da se usluge SMS bankarstva u nekim bankama odvojeno naplaćuju od usluga elektronskog ili mobilnog bankarstva. Najčešće su uračunate u cenu održavanja računa, ali to proverite prilikom ugovaranja usluge. 

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!