Plaćanje na POS terminalu

Da li se sećate onih trenutaka (koji uopšte nisu bili toliko davno) kada odete u supermarket, donesete svoju korpu sa namirnicama do kase, a kada treba da se plati i krenete da izvadite karticu iz novčanika, prosto vidite koliko su radnici „oduševljeni“ onim što predstoji? Mi se dobro sećamo vremena kada su kartice, pošto su se tek pojavile, bile „maltretiranje“. Trebalo je provući karticu kroz aparat, ili je ubaciti, sačekati PIN i da uplata prođe… Za sve to vreme, iza vas se redovi samo gomilaju, i koliko god da probate da u sebi zviždućete i ne primećujete neprijatnu situaciju – ona je i dalje bila realnost.

Gde smo sada po ovom pitanju?

Pa, i danas prodavci znaju da se „smore“ kada plaćate karticom – međutim, zato što vaša kartica nije beskontaktna, pa ne mogu samo da je prislone na aparat!

Izgleda da smo krupnim koracima stigli do velikog napretka. Ipak, ono što je zajedničko i jednom i drugom trenutku u vremenu je POS terminal - koji verovatno bolje znate kao „onaj aparat u koji se ubacuje kartica“.Plaćanje na POS terminalu - ErsteZnali

Ovo je plastično objašnjenje, ali u pravu ste - POS terminal je upravo to, aparat koji omogućuje bezgotovinsko plaćanje. Pomoću njega se vrše transakcije - on na mestu prodaje povezuje prodavca, karticu koju koristi kupac i banku. POS je skraćenica engleskog naziva „Point of sale“, što znači mesto prodaje.

Danas, skoro sva prodajna mesta imaju POS terminale - i to ne bilo koje, već napredne aparate koji mogu da očitaju i magnetnu traku, i čip, i kartice i druge uređaje sa ugrađenom beskontaktnom tehnologijom.

Koje kartice najviše volite da koristite?

Čovek presrećan što otkad ima kreditnu karticu ne troši više svoj novac

  • Dejan Radenović iz Beograda oduševljen je što, otkad je prošle nedelje uzeo kreditnu karticu u banci, više ne troši svoj novac, već isključivo novac koji je u vlasništvu banke.
  • Kako saznaje Njuz, Dejan je osim novca, od službenika banke dobio i podužu priču u kojoj su se spominjale reči poput "rata", "obaveze" i "uslovi", ali nije bio u stanju da je pažljivo sluša, jer je sve vreme razmišljao kako sada konačno ima novac da uplati letovanje na Sejšelima.
  • Dejan je od novca sa kartice već kupio nov kompjuter, patike, električni trotinet i još jedan električni trotinet za slučaj da se prvi pokvari. On ne može da veruje da ranije nije došao na ideju da neograničeno troši novac u vlasništvu banke.
  • - Koliko sam uspeo da shvatim, banka ima višak novca i daje ga ljudima koji imaju ideju kako bi taj novac potrošili. Čuo sam da to zovu revolving, a pretpostavljam da se radi o nekom bankarskom izrazu za poklon, ali ne razumem se mnogo u tu terminologiju baš - kaže ovaj klijent banke dok upravo sa svoje kartice plaća dasku za surfing koju će koristiti na Sejšelima.
  • Ovaj klijent banke tvrdi i kako za sada nema nikakvih problema sa svojom karticom, osim što je čuo da postoji neki limit na kartici, ali, kako kaže, "mora da je u pitanju neka greška ili da je to eventualno ograničenje brzine kojom troši novac".
  • - Dejan je istakao da sad potpuno shvata princip štednje jer ima dosta svog novca koji više ne troši. “Na mom primeru lepo se vidi da može biti i drugačije, da može i da se troši i da se štedi”, rekao je Dejan. -
  • - Bankari su toliki carevi da su mi čak i pisali, pominjući nekakvu dospelost, nisam baš čitao, ali pretpostavljam da se to odnosi na brigu da se ne ospem od sunca na Sejšelima - zaključuje on.
  • Dejan navodi da mu je jedan prijatelj napomenuo da će taj novac morati da vrati banci, u što on lično sumnja, ali ako je to stvarno tačno, veruje da će banka pristati na razmenu usluga i će svi bankari sigurno rado uzeti kod njega časove voženje električnog trotineta ili surfanja što su danas ključne veštine za sve moderne poslovne ljude.
  • Naravno, ako zatreba, neće mu biti nikakav problem da uzme još jednu kreditnu karticu kojom će da kupi sve što mu u međuvremenu zatreba, zatim još jednu kojim će vratiti taj dug, i još jednu, i tako u nedogled.
  • - Banka očigledno ima dosta tih plastičnih kartica sa kojima ne znaju šta da rade - zaključuje Dejan.

Bez obzira na to koji tip kartice koristite, važno je imati na umu osnove pravilnog rukovanja njima prilikom plaćanja na POS terminalima. Bezbedno i pametno!

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!