Koristite li plastiku

U svetu finansija pojavio se jedan novi paradoks – nismo još uvek sigurni kako se zove, jer nismo sigurni ni ko ga je prvi put primetio, ali smo poprilično sigurni da se dešava. On ide ovako: novčanik vam postaje sve deblji, a novca imate, u najboljem slučaju, isto kao i pre!

Kako je ovo moguće?

Odgovor je veoma jednostavan – zbog kartica!

Razmislite malo – lična karta već duže vreme nije karta, već plastična kartica. Pa su onda tu i zdravstvena kartica, vozačka i saobraćajna dozvola – sve u dimenzijama platnih kartica, koje su do pre nekoliko godina zauzimale neprikosnoveno mesto u vašem novčaniku.

To nam nešto posebno ne smeta, jer digitalizacija je sjajna – živele sve kartice! Ipak, samo jedna od njih je posebna, jer njom plaćamo. Možda nije zlatna – ali je platna!

Koristite li plastiku - ErsteZnali

Većina ovih kartica će se, kako digitalizacija napreduje, u nekom trenutku sjediniti s vašim mobilnim telefonom. Verovatno već primećujete da je pomoću ove spravice iz godine u godinu, moguće obavljati sve više poslova. Ipak, dok se ovo ne desi, korisno je da zavirimo u svet platnih kartica.

Šta mislite, da li će platne kartice postati prošlost?
Pre toga, jedna kratka digresija - čak i kad sva plaćanja budete mogli da obavljate telefonom, jednostavnije i komfornije nego što to sada činite karticama, moguće je da će se pojavljivati prestižne ili specijalne nove serije upravo klasičnih platnih kartica! Ne verujete?

Pogledajte samo šta se dešava sa muzičkim LP pločama, koje doživljavaju „drugu mladost“, iako su najmanje praktične. Već je i kompakt disk, koji je poslao ploče u istoriju, i sam odavno na putu ka

muzeju jer uveliko traje era striming servisa, ali prodaja ploča raste! Činjenica je da one za ljubitelje muzike imaju taj starinski šmek u kojem uživaju.

Možemo to da razumemo, zar ne? I kartice nama imaju taj šmek u kojem uživamo - pogotovo kada čujemo onaj poznati, mili zvuk koji govori da nam je plaćanje odobreno.

Koristite li plastiku - ErsteZnali

Iako je, dakle, jasno da će alfa i omega plaćanja i masovno u nekom trenutku postati mobilni telefon (možda sa nekim virtuelnim karticama u memoriji), ili čak neki drugi beskontaktni uređaj, plastične kartice sada vladaju svetom, na vrhuncu svoje moći!

Zato ćemo im posvetiti svu neophodnu pažnju na platformi, a krećemo, logično – od njihove istorije.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!