Investiranje ili štednja

U čemu je razlika? 

Štednja je, znate ono – planiranje budućnosti, sigurnost… Ili se podsetite šta to beše štednja, pisali smo već dosta o tome. Štedimo kada:

Poenta je – da (nekako) stvorimo taj višak novca. I da ga onda ne potrošimo (bar ne odmah). Pogledajte u našem kursu posvećenom štednji koje sve taktike i tehnike vode ka tom cilju.

Investiranje ili štednja - ErsteZnali

Nećemo pogrešiti ako višak novca stavimo na štednju. Štednja nam donosi izvesnost – tačno se zna, i to unapred: koja se kamatna stopa obračunava na naš novac, kada nam ističe oročenje i pod kojim uslovima možemo da prekinemo štednju.

Sigurno znamo da ćemo tim novcem raspolagati i kad za godinu, dve ili pet poželimo da ga potrošimo. Ili kad nam zatreba.

Kod investiranja, paaa… nemamo skoro ništa od toga. Naročito kod ulaganja u akcije. Mnogo je više nepoznatih u toj jednačini u odnosu na štednju. Ali je i mogućnost zarade neuporedivo veća. Ili, pak, gubitka. 

 

Investiranje ili štednja - ErsteZnali

Pre desetak godina, štednja je u Srbiji praktično bila i vid investiranja, zbog visokih kamatnih stopa na štednju. Istovremeno ste imali i sigurnost i veliki prihod. Sada, kada su kamatne stope na štednju kod nas slične kao i u većini zemalja u Evropi, tj. relativno niske, i štednja je samo – štednja. Veoma važna stvar u životu, donosi sigurnost i finansijsku stabilnost, ali više ne spada u investiranje, tj. mogućnost značajnog uvećavanja novca.

 

Ako raspolažete viškom novca, a navikli ste da ga držite na štednji, vredi da razmotrite da jedan deo tog novca uposlite na berzi. Ako ste spremni da rizikujete, može vam se dobro isplatiti.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!