Formiranje budžeta

"Da li zaista moram i ovim da se bavim?"


Na prvu loptu, upravljanje finansijama zvuči kao nešto užasno komplikovano, čime se bave samo ekonomisti sa naočarima u bezbrojnim i bezbojnim spratovima poslovnih zgrada. Otprilike kao nešto za šta pomislite – „hvala Bogu pa ne moram time da se bavim u životu!“, pa odete da kupite picu posle posla, jer ste je, zaista, zaslužili – iako kod kuće imate ručak od juče.

Upravljanje finansijama u najširem smislu i jeste posao ekonomista. Međutim, jedna mala reč menja je i u vaš posao – i to izuzetno važan: lično.

Dakle, upravljanje ličnim finansijama je, ipak, naš zadatak!

Formiranje budžeta - ErsteZnaliIlustracija je preuzeta iz stripa "Alan Ford" uz saglasnost vlasnika autorskih prava - Color Media International

Ako ste upravo reagovali kao školarci kada im zadaju pismeni rad „Kako sam proveo zimski raspust“ i prevrnuli očima – to je verovatno znak da budžet nikada niste formirali, a da ličnim finansijama ne upravljate, već ih puštate da plove kao izgubljeni brod na pučini. Dobre vesti su te da ovo, zaista, i ne mora da bude vaš problem - apsolutno je moguće da nimalo ne pazite o ličnom budžetu… Samo što bi u tom slučaju on trebalo da bude neograničen. Ako je ovo slučaj, onda ste potpuno slobodni da prekinete čitanje ovog teksta – ali nekako imamo osećaj da možda ipak nije…

Najosnovniji razlog zbog kojeg se budžet pravi jeste to što je troškova i rashoda mnogo i na svakom koraku, a naši prihodi to ne mogu uvek da isprate.

Ako imate tu sreću da vam je sklonost ka tabelama, računanju i brojkama urođena, onda ste vi, takoreći, prirodni finansijski umetnik! Ipak, kako je takvih malo, a trošenje novca zajedničko je celokupnoj svetskoj populaciji, moramo da naučimo da se snalazimo u svetu u kojem novčanice ne rastu na grani - kako ne bismo bili u stalnoj finansijskoj krizi.

Najozbiljnije - naravno da novac nije ceo naš svet, ali nam on ipak obezbeđuje stvari od kojih zavisimo. Upravljanje novcem je veština koju slabo učimo, a mnogo koristimo.

U toj borbi upravljanja novcem, koja se vodi na dva fronta - jednom zvanom „troškovi u domaćinstvu“ i drugom pod imenom „moje želje i potrebe“ - važno je da presudna bitka među nekim budućim generacijama ne postane poznata kao novčano krvoproliće. Dobre vesti su da, kao pravi generali, poraz možemo izbeći taktiziranjem i strateškim ponašanjem. U narednom poglavlju, naoružaćemo vas tabelama, ciljevima i analizama, ali i disciplinom i strpljenjem! Ova oružja su zaista ubitačna - ali isključivo po minus u vašem novčaniku i stres u svakoj drugoj polovini meseca.

Formiranje budžeta - ErsteZnali
#ErsteZnali?

  • da je 70% stresa koji osećamo prouzrokovano finansijskim brigama. (Psihologija uspeha, Dale Carnegie)
  • da je čak i Rokfeler (John D. Rockefeller), jedan od najbogatijih ljudi na svetu, vodio beleške o svojim prihodima i rashodima!
  • da je za uspešno upravljanje ličnim budžetom 80% zaslužna disciplina, a samo 20% znanje. (Dave Ramsey)

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!